Nyheter:

2009-09-23: Spanien
Sitter här i Madrid och har det helt underbart! Vilket väder (30 grader), vilken stad och vilka människor! Utbildningen går jätte bra och alla är så trevliga och roliga. Berättar mer när jag kommer hem, kan ju säga att jag redan hunnit shopa *S*. Oj, vilka bra priser det är på saker o ting här nere.

2009-09-17: Att ställa frågor
Kommer fortfarende ihåg de första lektionerna i PNH som jag hade med Rosa. Bland annat berättade hon för mig att ett mål med denna träning var att få hästen att börja ställa frågor. Som exempel, när hästen kommer fram till ett hinder ska den "fråga" dig vad det är du vill att den ska göra. Hoppa hindret, kliva över det med frambenen (förutsatt att det inte är för högt), gå sideways över det, ställa upp en hov på det o.s.v.
I min värld kunde jag inte se Nokke ställa dessa frågor. Men oj vad fel jag hade. Med rätt träning och en motiverad häst kommer frågorna som ett brev på posten.

Nu är det ju inte så att vi kan göra det mest häftiga grejor, men han ställer frågor och på det kan vi komma hur långt som helst!

Här skickar jag honom mot en upphöjd bom, när han kommer till bommen kollar han av med mig vad jag vill att han ska göra. Ena gången får han kliva över bommen med ett ben och den andra gången ställa en hov på bommen.
Tomas har ju varit så gullig och byggt en piedestal åt mig och Nokkis och den börjar vi komma igång att använda nu. Har märkt en sak med Nokke och det är att han gärna gör allt som han vet att han behärskar och verkligen kan och i de situvationerna blir han motiverad och trygg. Inte så konstigt kanske. Så är det med transporten och precis så börjar det bli med piedestalen. När vi kör Liberty brukar han ibland smita iväg och springa till piedestalen och ställa sig på den *S*.


Sedan i all träning så är det ju viktigt med belöning! Här är Nokkes favorit spot.

2009-09-13: Balansträning

Har testat en ny form av balansträning *S*. Vi får väl se vad det utvecklas till men känner jag mig själv rätt så lär det väl sluta med att jag provar att hoppa hinder på detta sätt *visslar oskyldigt*. Än så länge är det stapplande försök då detta var första gången jag provade. Men träning ger ju resultat så det är bara fortsätta att tragla på. Tur Nokke har överseend med mattes tokiga påhitt.

2009-09-12: Ny bekantskap

Idag följde jag med Alex till hennes nya foderhäst. En jätte fin liten kallblodsdam som tidigare gått på travet. En glad och positiv häst, LB, som var med på allt.
Mjuk och fin, lätt för att lära och kommer nog bli riktigt bra med lite träning. Jag hade lite lektion med Alex och både hon och hästen var jätte duktiga!
Sedan kan man ju inte klaga på läget som stallet hade heller. Låg på en mysig plast i Attmar och vem vill inte har en hage med sjöutsikt? ;-)
En häst med fin modell, bra rörelsemöster, trevligt temperament. 50kg lättare och allt kommer vara perfekt med detta lilla fina sto *ler*


Efter besöket hos Alex åkte jag iväg till "mitt" stall. Red ut en sväng på min knäppis. Fick vända efter ett tag då vi mötte en jägare som sa att det 20m längre fram stod en skadeskjuten älg i diket *ryser*. Jag och Nokke var inte så sugna på att träffa den så vi vände. Sedan höll jag en lektion med Nina och O i lite AR. Gick jätte bra, de var så duktiga båda två, kul! Nu ska jag krypa upp i soffan och titta på Antikdekarna.

2009-09-11: En liten insikt
Sitter precis och tittar på bilderna i inlägget nedanför och har precis gjort ett konstaterande:
Kolla mitt minspel och kolla Nokkes *ler*. Jag ser ut som om jag har världens konsentration, är jätte bestämd och nästan lite arg. Medans Nokke ser ut som en glad och busig ponny med öronen framåt.
Så vem av oss är det som har svårt för byten egentligen..? *smila*


2009-09-10: Byten

Något som jag och Nokkis alltid haft mindre lätt för är byten. Nokke är alldeles för stark och bärig i galoppen för att tycka att det är mödan värt att byta *S*.
Men nu börjar vi få till det. En upphöjd bom (vilket aldrig funkat förut) och att jag ger han rörelsefrihet främst i handen. Med bett är det lätt att man ger eftergift en microsekund försent och då är det kört på en sådan häst som Nokke. Men i repgrimman blir han inte lika låst och då helt plötsligt funkade det! Sedan har vi även provat ett byte på stången och det funkade!!!! *lycklig*

2009-09-09: Harmoni

Harmoni är precis vad jag känner just nu. Allt funkar så bra med Nokke, jobbet flytter på även fast jag har tokmycket att göra. Och jag har precis fått reda på att jag åker till Spanien och Madrid (via jobbet) i slutet på denna månad.
Nu sitter jag här hemma, precis hemkommen efter en underbar kväll i stallet. Solnedgång, varmt, härligt sällskap och en jätte fin häst. Kan det bli bättre?
Nu ska jag gå och drömma om Spanien...2009-09-08: Min pojkar *love*

Visst är de fina tillsammans! Mina älskade pojkar!

2009-09-08: Dagens citat
"Everyday is a gift that's why we call it the present."

2009-09-06: Kurs Birgitta Järnåker

Nu har jag och Nokke varit på kurs för Birgitta Järnåker. Blev lite i sista minuten som vi kom med. Hade egentligen inte tänkt vara med på denna kurs med tanke på resan till Ultuna men det blev lite återbud så då kunde jag inte motstå ;-)
Som alltid var det en underbar kurs som gav super mycket. Nokke var jätte duktig och fick några riktigt fina stunder. Måste fokusera på tonus och hitta samling genom att få böjning i haserna. För mitt eget komihåg: Vinkling i hasen och sänkning kan bara ske när hoven är i backen, därför behöver det gå långsamt så att Nokke hinner sjunka!
Fick en massa nya roliga övningar, där fokus låg på att när man skolar sin häst, då skolar man den. T.ex. så ska en skolad häst följa sin böjning. Sätt böjning så att den är klar innan volt, hörnpassering, serpentin etc. öppna sedan dörren = eftergift, är hästen då i balans följer den sin böjning in på det böjda spåret du format honom efter.
För att ge ett exempel; Rid en öppna längs långsidan, ge en eftergift på båda tyglarna, om hästen då svänger in på det voltspår hans kropp har böjning efter är han i balans. Om han däremot fortsätter längs fyrkantsspåret har han för mycket skjutkraft i öppnan och kan därför inte svänga in på volten.

Sedan ska jag och Nokke även fokusera på övergångar trav-skritt. 7 steg trav, 1 steg skritt. Detta för att stärka tonus. Även samling i 8, sedan 16 när han blivit stark och slutligen 32. Detta vill säga (för 8) 8 steg samlad skritt (långsamma!), 8 längre steg, 8 steg samlad skritt, övergång till trav.
Nu längtar jag till jag och Nokke kan börja träna, kanske redan ikväll ;-)
(Bilderna från Sara Thörnblad, tack!)2009-09-02: Hemma igen
Nu har jag, Tomas och Nokke varit till Ultuna och Ove Wattle igen. Tänk att det gått lite mer än ett halvår sedan förra gången och nu var det dags för återbesök.
Åkte i måndags och Nokke lastade sig själv som vanligt och stod som ett ljus hela resan. Vi sov hos Victiria och Christian i Uppsala på natten och åt en jätte god middag tillsammans, så trevligt!
Klockan 9 tisdag morgon hade vi tid hos Ove och jag var jätte nervös som vanligt. Dock helt utan anledning för allt såg jätte bra ut!!!! Så nu blir det återbesök om ett halvår igen.
Resan hem gick jätte bra, fint väder, en Nokke som gick rakt in i transporten, stod som ett ljus och lite trafik.

Nu är vi hemma och tillbaka till vardagen. Ikväll ska jag och Nokkis ut på en långpromenad så här efter resan och sedan blir det vila för honom på torsdag och sedan träning för Birgitta Järnåker på söndag.

Jag har en massa nya bilder som Tomas tog i söndags, ska se om jag hinner uppdatera lite ikväll, har haft så körigt med allt men nu verkar det lugna ner sig lite *peppar peppar*.

2009-08-21: Första gången

Igår var Kristina med till stallet och fick prova på att rida för första gången i hennes liv. Gick super bra. Nokke var en riktig gentleman och gick så försiktigt han bara kunde. Efter ett litet tag red de runt över bommar och slalom mellan koner.
Riktigt roligt att träffa Kickan då det tyvärr inte blir så ofta då hon bor och arbetar i Malmö. Men jag ska se till att åka ner nu i vinter och hälsa på.Nokke och jag passade även på att träna lite inför lördag. Gick riktigt bra. Tränade mest på form och tempo. Han har verkligen fattat enhandsfattningen och är så trevlig att rida. Efter att jag och Kickan var färdig med ridningen fick Nokke som vanligt lite mat på ridplan. Han tycker verkligen det är toppen. Kolla vad lycklig han ser ut efter att han ätit upp *love*2009-08-20: På G!

Hmm, undra om Nokke är dräktig *S* I alla fall skulle man lät kunna misstänka det med tanke på formen på magen. Men han är finare än någonsin att rida och i en riktig toppform just nu, kul! Han kommer alltid direkt fram i hagen, vissa dagar till och med i galopp och skriker och vill verkligen att vi ska hitta på saker. Tror han tycker det är skönt nu när det börjar bli lite svalare och mindre flugor.
Har börjat med något nytt i all fall och det är att ge han lite mat på ridplan, varje gång efter att vi tränat där. Får se om det har den effekt jag vill.

I tisdag hopptränade Nina och Ojiji på Kungsnäs. Jag var där och tittade och fotade lite. Tyvärr så var de tvugna att vara i lilla ridhuset och där inne är det inte mycket ljus alla. Bara ett par lampor i taget. Fick ställa upp ISO-värdet väldigt mycket så bilderna blev väldigt gryniga. Men ni ska få se ett par ändå på fina O och Nina.

2009-08-16: En upptäckt

Linda pratar alltid om att när man har en häst som är LBI så måste man komma på vad som "makes him klick" alltså vad som gör hästen motiverad och som gör att han tycker att det är roligt och intressant att vara med dig.

Nokke vet jag ju blir väldigt motiverad av godis (läs morötter) men det vara bara så länge som moroten varar *S*. Ingen hållbar metod alltså. Så jag har funderat och funderat på vad som får honom intreserad och motiverad och provat det mesta men inte kommit på det. Men för ett par dagar sedan klickade det till för mig. Det var så uppenbart hade det mitt framför ögonen hela tiden.

Trodde aldrig att jag skulle säga detta men det som motiverar min häst är att träna lastning!!!! Helt otroligt! Så fort vi leker med transporten blir han en helt annan häst och sedan kan vi rida vidare på den vågen och göra en massa andra saker.
Detta visar ju på att jag har lyckats med att få transporten till det jag vill, Nokkes egen plats där han är trygg, lugn och får vara ifred. Han gillar helt enkelt att få stå där inne!

Han är så rolig, om han tycker att jag är lite för jobbig när vi tränar/leker så brukar han smita in i transporten och gömma sig *S*. Den är liksom hans frizon.
Man lär sig något nytt varje dag, härligt.2009-08-14: Min otroliga pålle!
Idag var jag, Nina och Marie samtidigt i stallet. Så roligt att vara där tillsammans. Vi red på plan allihopa och alla hästarna var jätte fina. Körde lite on line med Nokke först och han var riktigt motiverad och på G idag, kul!
Sedan var Nina världens gulligast och fotade mig och Nokkis. Sitter här och kollar på bilderna och kan inte fatta att han är 21år. Han är helt otrolig. Här kommer några bilder på min fina Nokkis!2009-08-12: Tävlingsdags

Nu har jag anmält mig och Nokke till westerntävlingen i Timrå den 22:a augusti. Det blir samma klasser som förra gången, alltså WP, WR och WH. Det fanns även en Trailklass men den var efter lunch och ibland blir jag lite lat. Det är ju så skönt att vara klar med alla klasser innan lunch så jag skippar den. Sedan så verkar det även vara en grind med, det har jag aldrig provat (har ju tränat på den till hagen men det räknas ju inte) så det känns lite dumt att försöka sig på det. Annars tror jag att Trail är något som Nokke skulle kunna glänsa i. Han går ju över vad som helst, har lätt för bommar och är helt orädd. Skönt i en sådan klass att ha en LBI *ler*

Vi tränade WR mönster igår och det gick riktigt bra, kul!

2009-08-10: Inget nytt under solen

Har egentligen inget nytt att skriva om, allt är som vanligt. Semestern är slut och man börjar komma tillbaka till vardagen. Helgen spenderade jag och Tomas i Hudiksvall på antik och samlarmässan som går av stapeln varja år. Blev en del saker som följde med hem.
Nokke mår bra, har visade lite orenhet i torsdags, hö.bak. men nu verkar det vara okej. Misstänker att han halkat i hagen. Dock tänker jag ta det lugnt med honom i en vecka i alla fall. Jag vet ju trots allt inte vad det var. Tror det satt högt, typ SI-leden. Ska se till att han får en ordentlig massage snart.
Bjuder på ett par bilder från maj (notera all vinterpäls på magen *S*). Kolla vad han blåser upp sig så fort han fick syn på kameran *S*. Min lilla linslus *love*
Nej nu ska jag krypa ner i sängen, Tomas är i S-holm och jag har så tråkigt.


2009-08-04: Återbesök
Nu är återbesök i Ulltuna hos Owe Wattle bokat. Vi har tid 1 sept. kl 9.00. Tänk att det då gått lite mer än ett halvår sedan vi var där sist. Tiden springer iväg, knappt jag hinner med. Som vanligt kommer vi åka dagen innan så Nokke slipper så många timmar transport på en och samma dag.

2009-08-03: Underbara 50-tal!
För den som är intresserad eller nyfiken så har jag startat en blogg om mitt samlande av 50-tals keramik. Titta gärna in.
50-tals keramik.

2009-08-01: Love You!

Så var det augusti, vart har sommaren tagit vägen. Eller kanske rättare sagt, vilken sommar? Men det är väl i alla fall en månad kvar och då hoppas jag på mycket sol och värme.
Har inte hänt så mycket på slutet. Nokke har stått på pallen av bildäcket (som Tomas gjorde) med både frambenen! Vi har gjort ett riktigt fint galoppombyte *stolt* (Dett är nog det som vi har minst lättt för). Och idag när jag red var Nokkis super fin!

Nu har jag inget mer att skriva om men bjuder på några mysbilder av den häst som jag älskar mest i hela världen! Tänk att jag har två så underbara pojkar i mitt liv. Den på bilderna och den som tagit bilderna! ;-)

2009-07-23: MysPys!

Sitter hemma och myser efter en härlig morgon i stallet. Åkte upp tidigt imorse, lekte lite med Nokke på plan. Vi tränade vidare på att dra fendern efter oss och han var super duktig. Blev mycket friendly game och även en heldel morötter. Gömde dem under fendern och han fattade på en gång och flyttade på den och tog moroten under. Sedan köred vi även lite träning på att sänka huvudet, något han inte gillar, men det gick hur bra som helst. Sedan avslutade vi med stretching för Glenn skulle komma och sko kl. 9. Så Nokke var mjuk och fin när Glenn skodde.

Med nya skor på begav sig sedan jag och Marie ut på en ridtur och jag vet inte vad det var för skor Glenn hade satt på Nokke men jag gissar på att det är samma skor som Grand Prix hästarna har *S*. För Nokke var SUPER FIN och gick som vilken annan grand prix häst som helst *love*!

Nu sitter jag här hemma med nybakade cookies *mums* och tittar på senaste Savvy club dvd:n. Måste börja med att säga att jag reagerade starkt på hur sned hästen var. Den såg till och med oren ut! Vet inte om jag tycker att man borde rida på en sådan häst innan man fixat den...
Hur som, innehållet på dvd:n däremot var helt underbart. Och då menar jag inte balansövningarna utan att se denna lilla häst som betedde sig precis som Nokke! Jag fick så många aha-upplevelser och flera igenkännande skratt. Sedan det där med att släppa kontrollen, kunde verkligen känna hur ryttaren kände sig när hon försökte åka med och hur gärna hon ville vara där och kontrolra hela tiden och hur frusterad hon blev. Linda hade så bra tankesätt när detta hände och jag tog verkligen det till mig.
Som det att bara lägga an ett lätt tryck när man vill gå iväg och släppa så fort man får minsta lilla respons (det vet jag ju). Men att om hästen stannar efter ett steg le, klappa och be igen, för vi kan ju starta hästen hur många gånger som helst! Så det är inställningen jag fastnade för, tänket, tålamodet och att se allt på ett sådant sätt att man lär av det. Även fast jag inte vill så kan jag bli så frusterad ibland (så är det att ha en LBI som vissa dagar gör tvärt emot) men nu ska jag försöka ändra sättet jag tänker på så att det inte inträffar lika ofta.
Imorgon tror jag det blir en passagerar lektion för Yvonne på plan ;-) Här ska det åkas häst!

2009-07-21: Reality shock
I söndags när vi var i stallet så var Nina super gullig och fotade mig och Nokkis. Var så roligt att få lite ridbilder. Fast egentligen så borde det ha varit jag som fotade henne för Ojiji var så fin!
Insåg när jag tittade på bilderna vad slarvig jag blivit. Sitter som en hösäck och har handen öppen. Visst är det bra att jag inte behöver ta Nokke i munnen och knappt hålla i tyglarna men jag kan ju ha handen stängd ändå. Sedan så har jag inte de snyggaste kläderna heller *ler*. Nej nu är det skärpning på sitsfronten *basta*


Bus!


2009-07-20: Storstädning
Igår var det dags för den årliga storstädningen av stallet. Vi var där allihopa utom Marie som var tvungen att jobba. Vi skurade boxar, fönster, krubbor, vattenkoppar och tak. Allt gamalt spån slängdes och nytt ska fyllas på så fort allt torkat.
Det är nog det bästa jag vet, att få fylla på med nytt spån i boxen *love*. Idag kommer vi få se resultatet när väggarna torkat, tror det kommer vara jätte fint!
Efter all städning åt vi lunch tillsammans på gräsmattan, så mysigt.

Min LBI häst, som är både social och nyfiken, kom upp från betet för att få vara med. Han var så söt där han stod vi grinden och tittade. Om han hade fått så hade han nog suttit med oss på filten *S* Fick nästan lite dålig samvete av att låta honom stå där medans vi åt ;-)


Å höll på att glömma, när vi kom till stallet på morgonen låg alla hästarna ner i hagen och sov. De var så söta och så himla trötta. Önskar att det var ljudbilder så ni kunde få höra med snarka *fniss*
(Hästen med flughuvan är Ojiji, om ni har svårt att se vem som är vem)


2009-07-17: How interesting...

Såg klart det sista av förra Savvyclub dvd:n idag, då jag fick den nya i posten *ler*. Den enda horsenality jag hade kvar att titta på var RBI. Nokke har ju en tendens att bli RBI när han kommer utanför sin comfortzone så jag läre mig massor utav dvd:n. Kännde igen så många av situationerna som beskrevs. Nokke blir dock oftast bara RB i ett par sekunder och flippar sedan tillbaka till LB, men när han nu blir RB så vet jag så mycket bättre vad jag ska göra.

Men det som var den största Aha-upplevelsen på dvd:n var något helt annat, det var det Linda sa om hur introverta hästar tuggar och slickar sig om munnen. "En introvert häst tuggar och slickar sig om munnen så att man knappt ser det och tungan brukar inte komma ut. Det krävs att de ska vara riktigt trygga för att tungan ska komma ut".

När Nokke tuggar kommer alltid hela tungan ut, det måste ju visa på att han väldig ofta är trygg. Det kändes skönt att höra. Har inte tänkt på det förut, men det blev så uppenbart. Det är ofta de uppenbara sakerna som man missar och som ger mest.

2009-07-16: Konstigt väder
(Nokke står och sover i värmen, visst har han fått fin överlinje!?)

Blir inte klok på vädret idag. Ena sekunden är det tokvarmt och en miljard broms, andra sekunden spöregnar det och åskar.
Hästarna fick vara inne 5h idag, gissa om de tyckte det var skönt! Nokke somnade som en stock och Lilla snarkade *fniss*.
Jag och Marie red till galoppbacken och skrittade upp och tog sedan en härlig galopp där uppe. Båda hästarne var riktigt fina.

Igår körde jag och Nokkis lite online på ridplan. Hade lagt ut 4 bommar på en volt, en på varje tangeringspunkt. Nokke fick först skritta över dem och sedan tänkte jag att vi skulle ta dem i trav. Nokke travade ett varv, tyckte att det känndes alldeles fel och bytt själv till galopp och rullade på över bommarna på volten. Gissa om jag blev paff!
Sände han även över några galoppbommar längs långsidan. Gick super bra i vänster galopp men i höger smet han förbi sista bommen. Jag har själv mycket svårare i höger varv med linan och sticken så han tar väl chansen. Han är för smart, känner minsta lilla övertag han kan få "How interesting..."2009-07-16: Stora killen!

Tänk nu har Lukas fyllt 1 år, hjälp vad tiden går fort. Känns som om det var igår han kom. Han är en riktig snygging och kommer ta alla tjejer med storm när han blir lite äldre ;-) eller hur!?

2009-07-08: Hurra hurra, Tomas födelsedag!

Idag fyller Tomas 30 år! Det firades med frukost på sängen.
Grattis min ÄLSKLING!
Visst ser det smarrigt ut!? *mums*

2009-07-08: Nina och Ojiji
Fortsätter med några bilder på Nina och Ojiji. De har utvecklats så himla mycket på slutet, så roligt att se. Om jag jämför med de bilder jag tog för ett år sedan så ser det inte längre ut som samma häst!

2009-07-08: Marie och Scharino
Här kommer ett par bilder på Marie och Scharino från i söndags. De var så FINA! Tänk att de inte har ridit dressyr på nästan hela sommaren och så går han så här bra. De hästen har verkligen lätt för sig och Marie är så duktig.2009-07-06: Vackrast!

Idag hade vi fotodag i stallet *S*. Jag fotade först Nina och Ojiji. De var superfina, tog bilderna på grannens lägda och de blev riktigt mysiga. Sedan tog vi några på plan och jag passade även på att fota Marie och Scharino. Kommer snart lägga ut lite bilder på dem här. Fram tills dess så kan ni titta på bilderna på min fotosida.

Sedan var det min och Nokkes tur. Har inte haft några nya bilder på oss på jätte länge (bortskämd *ler*) känns det som. Nina var super gullig och fotade och Marie byggde. Det var så skoj. Nokke var super laddad och tyckte det var jätte kul. Bjöd på allt och hade en hel massa go. Svansen rakt upp och spettsade öron hela tiden. Han älskar verkligen när jag rider med bara halsringen. Det blev en hel massa bilder och jag hade så svårt att välja eftersom jag tyckte att han var så fin på alla så här kommer en bildebomb (som vanligt).2009-07-03: Sommar, varmt och en j*vla massa broms

Allt går så bra just nu. Nokke är super mysig, glad och vill väldigt gärna hitta på saker. Det är härligt väder, jag och Tomas har spenderat en hel underbar dag på tranviken och jag har semester! Kan det bli bättre?
Idag tog jag och Marie en lite längre tur, Nokke var jätte fin. Jag red med bara halsring, inga problem. Har ridit så i två veckor nu oavsett vad vi gjort och han älskar det. Han har till och med slutat att försöka äta hela tiden *S*. Så nu kan jag göra halt utan att han slänger sig ner i diket med huvudet. Dock hade vi ett annat problem idag, bromsen! Tror att han fått ett bett eller dyligt på insidan av hö.fram för han var som tokig och skulle klia där hela tiden. Körde in hela huvudet mellan frambenen och kliade hysteriskt. Han kliade så mycket att han gick ner på ena framknät hela tiden i en jätte snygg buga, Lite läbbigt att sitta där uppe då jag trodde att vi antingen skulle gå omkull eller att han skulle slita bogen urled och bli jätte halt *S* Men, men han är tydligen både vigare och har bättre balans än vad matte tror.

I tisdags var veterinär ut och gav Nokke hans vaccination för i år. Nokke uppförde sig exemplariskt och vek fint på halsen så det skulle bli lättre för vet. att sticka, precis så som matte lärt honom *stolt* Han fick till och med beröm! Hjärta och lugor lät bra, alltid skönt att veta.

Tog lite bilder idag, inga speciella men man måste ju fota sommaren lite. Ska försöka fota Nina och O här någon dag också, de är så fina nu!
Här kommer bilderna:

Ett par bilder på Scharino till Marie *ler* (sorry M de blev inte bättre än så här):
Världens vackraste häst:
>> Gästbok >>

Läs gamla "Senaste Nytt":
>> Kvartal 2 2009 >>
>> Kvartal 1 2009 >>
>> Kvartal 4 2008 >>
>> Kvartal 3 2008 >>
>> Kvartal 2 2008 >>
>> Kvartal 1 2008 >>
>> 2007 >>


>> Tillbaka till Senaste Nytt >>