Nyheter:

2009-06-23: Jag har fortfarande världens bästa häst!
Jag och Nina lekte lite med pållarna igår, å vad mycket mer skoj det är när man är två. Ojiji var så rolig att jag skrattade hur mycket som hellst. Han måste vara en LBE med low/medium spirit.
Jag fortsatte på halsringstemat och vi hoppade (läs 50cm) med halsringen, gick jätte bra! Endast en gång drog han mot hinder nummer två, annars var han lugn och trygg hela tiden! Tur jag hade halsringen annars hade jag nog ryckt han i munnen med tanke på den bakvikt jag fick i det språnget *S*.

Har märkt att Nokke får en mycket större motivation till saker så fort jag tar av tränset, är som en annan häst. Inte det att han inte gillar att bli riden på träns, den fasen har vi passerat för länge sedan men det är något annat som händer när jag tar av tränset, kan inte riktigt beskriva vad, men på något sätt blir det mer "vi".
Nu kan jag svänga och styra som jag vill i skritt och trav, med presition, genom att bara använda blick och säte. Fortfarande lite svårt i galoppen men går bättre och bättre. Det blir liksom svårare att få med sig bakbenen och då blir svängarna större och jag kan behöva ta till carrotsticken som förstärkning.

Sedan körde vi ganska mycket freeestyl, har aldrig gått så bra! Cirkling över hinder, falling leaf och lite sideways. Å vad duktig han var! Blev volten lite för stor efter hindret så han gled iväg korrigerade han sig själv och sökte sig tillbaka till mig och fortsatte på den ursprungliga volten. *love* En gång när han kom på tok för långt bort och började söka sig till Ojiji istället fick jag han att vända och komma galopperande! tillbaka till mig genom att jag började springa bakåt, och det med spettsade öron, så det var ingen "jag driver matte" från hans sida.

Att börja ett pass med en häst som har öronen lätt vinklade bakåt och som ser ut som om han ska dö av tristess, till att få en häst som har spettsade öron och hela tiden ställer frågor är ju den bästa känsla som finns! När man känner att "han vill VARA med MIG!".

Å vad jag älskar min Nokkis!

2009-06-22: Jag har världens bästa häst!
Å Nokkis är så underbar just nu, han är bäst helt enkelt. Igår var jag och Nina ut och red tillsammans, första gången jag red ut med sällskap och bara i halsring. Hade repgrimma och string i fickan utifall att ;-) man vet ju aldrig, men det behövdes inte. I och för sig så skrittade vi mest och tog lite trav, red längs Bittes väg.
Nokke lyssnade jätte bra, hela tiden gick han med spettsade öron och med raska steg. Tänk vad lite frihet kan göra för motivationen. Vi mötte en traktor 2ggr och ett antal bilar. Inga problem. Dock fick Nina och Ojiji ta täten de första gångerna så vi kunde ligga i rumpan på dem men insåg snart att det inte behövdes. Nokke är ju inte bilrädd, bara matte som trodde att det kanske skulle vara anorlunda i halsringen *S*. Han lyssnade jätte bra och provade inte en endast gång att "hitta på" något eget. Det ända som händer är att om vi stannar i vägkanten när det kommer en bil så börjar han att äta. Men det kan man väl inte klandra honom för.
På kvällen tittade jag på senaste SavyClub DVD:n, så bra! Nu är jag så där träningsmotiverad igen.

2009-06-18: Westerntävling

Så har jag och Nokke varit på våran första westerntävling ever! Oj vad skoj det var. Red ju en westernträning för lite mer än två veckor sedan, tränade sedan själv hemma i två veckor och sedan bar det av på tävling.
Vi red tre klasser: Western Pleasure, Western Horsemanship och Western Riding.

Pleasure:
I Pleasure visar alla tävlande upp sig samtidigt på arenan. Man visar upp sin häst, hur den är att rida och hur lydig och smidig den är. Domaren talar om när alla ska byta gångart eller varv. Pleasure betyder nöje, och det är precis det den här grenen handlar om, det ska vara ett nöje att rida just sin häst.

Horsemanship:
I Western Horsemanship är det istället ryttaren som bedöms. Här måste man sitta bra - i lodrät sits - hålla händerna på rätt ställe, ge hästen rätt hjälper och korrigera den på ett riktigt sätt. Man rider både ett individuellt mönster och runt arenan tillsammans med de andra ryttarna.

Riding:
I Western Riding rider man ett mönster som finns i regelboken. För nybörjare finns det enkla mönster utan galoppombyten, men annars är det viktiga i den här grenen att man ska visa upp en lydig häst som gör smidiga och fina serpentiner med byten i, och i övrigt också klarar mönstret på ett väluppfostrat sätt i rätt form.

Nokke var jätte duktig och skötte sig utmärkt, under lunchen lastade jag in han i transporten och han stod där och åt hö medans vi andra gick och hade pickninck på gräsmattan. Tommas var ju givetvis med men även Lilla K och Wilde kom och suportade. Å så skoj det var.
Tävlingen gick riktigt bra! Vi kom 4:a i Pleasur, 4:a i Horsemanship och 3:a i Riding. Vilken start för två blåbär! *asg* Det gav definitift mersmak. Även Acca och hennes jätte fina Snappe var med, de red samma klasser som oss och det gick riktigt bra för dem med.
Här kommer en hel drös med bilder!

4:a Pleasure:


3:a Riding:
4:a Horsemanship:


Lite framridningsbilder:


2009-06-09: Westerntävling i Bräcke

I lördags var jag iväg till Bräcke och tittade på westerntävlingarna som hölls där. Det är ju nämligen så att jag o Nokke och Acca o Snappe ska tävla western nästa helg!!!! Weeeeeeee, ska bli super skoj. Var och handlade en skjorta på lunchen idag som jag ska ha på mig.
Det var jätte skoj, intressant och lärorikt att åka och titta på tävlingarna. Jag hade inte en aning om hur det gick till innan. Många fina hästar och duktiga ryttare. Träffade en tjej från Timrå som var där med sin häst. Jätte gullig tjej och vi surrade massor. Hon har hjälpt mig jätte mycket, har ju så många frågor :)
En hel del bilder blev det också, kommer en länk till dem snart, ska bara hinna få klar alla först.


En jätte fin tinker var med på tävlingen och jag blev så kär. Den tog hem en massa placeringar. Nu håller jag på att övertala Tomas om att han vill ha en tinker *visslar oskyldigt*2009-06-05: Liten uppdatering
För två veckor sedan var jag och Tomas upp till Ö-vik och då passade jag på att vaxa bilen.

Oj vad fin den blev min pärla! Så roligt att ha en fin och välskött bil. Visst det tar ett par dagar men det är det värt. Det bästa med att ta hand om sin bil är ju att den håller sig fin mycket längre. Jag vaxar till och med inne i dörrar, bagage och motorrum. Vill inte ha någon rost och ett vax som är riktigt fett är ju det bästa skyddet. Så här fin blev bilen:Givetvis spenderade jag inte hela helgen med att vaxa bilen utan vi var ute och for lite också. Träffade bekanta till Ernst och Karin som hade en helt bedorande liten valp! Oj, vad söt. Hon och jag blev bästisar på en gång och vi blev båda ledsna när vi skulle åka vidare. Hon ville följa med mig i bilen och jag hade gärna tagit med henne. Tor att hon mycket hellre hade blivit min knähund, än en blivande jakthund ;-) *fniss*

2009-06-04: Dags för något nytt!?

I söndags var jag och Nokke på westernträning, vår absolut första. Roligt att prova på något nytt och ta del av nya filosofier. Mycket som tilltalade mig. Undra om det är alla PNH dvd:er som satt sina spår och grott små idéer i mitt huvud?
Det gick så bra på träningen att jag och Nokke ska tävla nästa helg på Timrå :).
Det var ett bra träningspass och Nokke gjorde som vanligt sitt bästa. Han är så undrbar att resa med nu för tiden. Vilken skillnad!!! Lugn, trygg och bryr sig inte om nya miljöer. När vi sedan skulle hem så fick Tomas lasta. Jag instruerade och Nokke visade hur det skulle gå till *S*. Inga problem, Tomas gjorde allt. Skickade in Nokke, stängde bak bommen, fällde upp rampen och gick in och satte fast Nokkis. Sedan var det bara att rulla hem med en Nokke som stod som ett ljus (som vanligt) hela vägen. Ibland kan man tro att man glömt att ta med honom *S*2009-06-03: Lite träningsbilder

Min och Nokkes träning går framåt, vi har fått bättre kontakt och samspel. Vi vill träna båda två <3.
Måste berätta en rolig sak som har hänt de senaste två gångerna jag varit i stallet:
Nokke och de andra hästarna går ute dygnet runt nu och de har även börjat gå på bete så smått. I och med det så tappar jag kollen på hur mycket Nokke driker och därför brukar jag leda honom till vattenkoppen varje gång innan jag tar in honom. Ibland driker han och ibland inte.

Genom PNH-träningen har Nokke lärt sig ställa frågor när jag skickar fram honom til ett förmål t.ex. ett hinder. Han vill oftast först prova det han redan kan och det som man vanligast gör med saken. Så om vi kommer till ett hinder så är det första han gör att fråga om han ska hoppa det.

Detta provade jag nu att använda mig av vid vattenkoppen. Skickade han till vattenkoppen och bad han att ha nosen ovanför den. Inte på sidan om och han fick inte backa därifrån. Till en början ville han inte göra något, stod ovanför koppen och försökte smita undan. När han märkte att han inte fick det förstod han att jag ville att han skulle göra något. Då provade han givetvis det ända han vet att man gör med en vattenkopp, DRICKER!!!!

Två dagar i rad har jag gjort detta och det funkar! Helt otroligt och så himla praktiskt!

2009-06-01: Så var sommaren här!

Nu går det inte att tvivla längre, sommaren är här! Hästarna har börjat gå på beter lite smått, sova ute på nätterna och fått uppleva värmens nackdelar.
Oj vad varmt det var i helgen, stackarna stod och låg i hagen och visste inte vart de skulle ta vägen. Men samtidigt så ska man inte gnälla heller :)

Oj vad varmt det är idag:


Och en massa flugor:


*Gäsp* natt natt!:


Jag vet att jag lade den här någon stans:
Varför ska matte ALLTID göra mig så ren?:


Smutsa, smutsa, smutsa ner min blanka fina päls!:


Å vad skönt!:


Det regnar jord, härligt!:

Mysiga knashästar! <3

2009-05-28: Kurs Birgitta Järnåker

Nu har jag och Nokke varit på kurs för Birgitta igen. Och jag säger bara det "OJ vad fantastiskt fin Nokkis var" *love*. Innan första passet stod han med mig på ridbanan och väntade, jätte otålig, han ville verkligen in och visa allt han lärt sig sedan sist och det på en gång. Han hade inte tid att vänta på att de andra skulle rida klart först *fniss*. Han kände sig stark och ville verkligen visa det för alla.
Jag brukar aldrig vara nervös, men när vi red in på banan för det första passet skakade mina händer. Jag kände Nokkes stora spänning och förväntan och vilja att prestera så passa mycket att det smittade av sig på mig. Skulle jag verkligen lyckas göra honom rättvisa...
Detta är nog första gången jag varit med om detta omvända senario, att hästen smittar av sig på ryttaren med sin sinesstämning och inte tvärt om.
Jag han knappt börja rida förän Nokke ville börja göra skolor, samling och allt annat han lärt sig på en gång *ler* Han var så underbar och all vår nervositet försvann!
Båda passen blev SUPER BRA!

Tomas fotade en massa bilder, men jag har inte hunnit få dem klara än tyvärr. Däremot var Sara Thörnblad jätte gullig och skickade de bilder hon tagit på mig och Nokke. Så alla bilder i detta inlägg har hon tagit och jag lovar att fler bilder, då av Tomas, kommer snart.

Efter passet somnade både jag och Nokke i solen:


2009-05-19: Lek med ställning och böjning

Här kommer fler bilder från förra lördagen då Alex var och fotade mig och Nokkis. Lekte en hel del med att hitta ställning, böjning och undertramp på volt. Han var riktigt duktig och lyhörd. När jag gårmed honom runt på volten och ber han göra olika saker blir han mycket mer motiverad än när han går runt, runt själv i cirkling. Dessutom kan jag forma om kroppen på honom på ett helt annat sätt och få honom att jobba riktigt bra.
Varje dag jag och Nokke hittar på något blir jag lika förvånad över hur mycket energi han har. Vilken bra kondis han fått igen och att hela han känns som en unghäst. Nokke är verkligen i sin bästa ålder just nu och han har aldrig varit finare. *love*
Igår när jag släppte ner dem på betet ett tag var han den som var galnast, värsta unghästen... For runt i världens lycka, ökad trav, racegalopp, bockar och luftsprång. Det syndes vem det var som var flockledare och "hingst" i hagen. Oj vad vacker och stark han såg ut, min fina underbara Nokkis!

När man tränar tycker jag att det är viktigt att man har en tydlig plan, ett mål och en väg att ta sig dit. Att jag skulle säga detta är ganska otroligt. Jag är ju en person som arbetar mycket på känsla, gör rätt sak vid rätt tidpunkt utan att tänka på varför. Dock har jag blivit mycket bättre på att fundera och reflektera. Att jag över huvud taget gör det har jag min kära Annika att tacka för. Tänk alla ridpass på ridskolan där hon kom fram till mig och frågade "Yvonne, varför gjorde du så där?"
Grejen var ju den att jag gjort och kännt helt rätt men hon vill att jag skulle bli medveten om det. Hon sa ofta "Du har så mycket känsla, om du även kan lära dig att veta varför du gör vissa saker så kommer det att bli så himla bra!".
Detta är verkligen något jag tagit till mig och när jag känner att jag planlöst driver omkring är det just detta jag hör i mitt huvud. Jag har Annika att tacka för mycket, hon har lärt mig det mesta inom ridning. Det har varit en lång resa och jag känner äntligen att jag kan börja stå på egna ben. Jag vet vad jag gör och varför och jag kan finna mitt mål, min väg dit och jag har en plan. Dock inte sagt att jag klarar mig själv, man blir aldrig fullärd och en bra instruktör är det bästa man kan ha!
Här kommer bilderna.Börjar arbetet. Ber innerbak komma inunder för att hitta formen:


Flyttar lite sideways på volt för att förstärka innerbaks position och min hjälpgivning:


Ger resultat!
Söker sig framåt neråt, mjuk och avspänd:


Trevlig, bärig galopp, där innerbak kommer in och bär:


Längning:


Längning, tappar överlinjen lite men bra viktfördelning:


En plan och bra arbete ger resultat! Mycket trevligt:


Påverkar inne bak och framdelen börjar komma upp:


Min pärla!!!

2009-05-17: Pappas nya pärla!
Som ni säker sätt har Passaten numera flyttat hem till mig och är nu bara MIN bil!!!!!!!
Men det gjorde den ju inte utan anledning, utan pappa har ju köpt sig en ny bil. En riktig pärla det också ;-) Och som ett flygplan att köra, shit vad den går. Det blir aldrig tråkigt att köra när man har turbo. Ett riktigt superköp som pappa gjort och ni kan ju gissa vem det var som hittade den *pekar stolt på mig själv*.
Så här ser den ut:


Nytvättad av mig idag. Jag måste ju se till att pappas bil fortsätter att var fin. Även min älskling fick sig ett bad. Titta vad fin han blev!
Tomas har de senaste tre veckorna i stort sett bott uppe hos mamma och pappa. Det är av den anledningen att han håller på att hjälpa pappa att bygga en ny inglasad altan på huset. Oj, vad de jobbar och sliter, men fint blir det!

2009-05-17: Lektion på Kungsnäs
I tisdags var ju Nokke med mig till Kungsnäs och lekte lektionshäst :). Han var super duktig och det var jätte skoj. Han var verkligen sugen på att åka någon stans. När jag kom till stalet den dagen och körde ner transporten på gårdsplan såg man hur Nokke lyfte huvudet, spettsade öronen och verkligen sa "Jippie! Ska vi åka någon stans idag!?". Hade någon frågat mig för lite mer än ett år sedan så hade jag aldrig trott att det skulle ha varit möjligt.
När jag sedan hämtade in Nokke från hagen, smet han in i transporten på vägen till stallet och jag höll inte på att få ut han där ifrån *S*.
Gjorde iordning honom, satte på transportskydden och huvan, gick ut ur stallet och då fullkomligen sprang han in i transporten och börjde käka hö.
Väl framme på Kungsnäs trodde Nokke att han var en hingst och blåste upp sig och dansade runt, men LB hela tiden. Gjorde några övningar med honom och han blev lyhörd och snäll.
Lektionen gick super bra. Nokke dansade runt på banan, rätt laddad och gjorde det bästa han kunde, verkligen överambitiös. Efter lektionen på 1h var han inte ens trött, utan hade lätt kunnat gå ett pass till.
När vi skulle hem lastade jag genom att sitta på hjulhuset till transporten och Nokke klev rätt in. Oj, vad duktig han var (och jag ;-)).
Här kommer några bilder.

2009-05-13: Oj vilken härlig dag!
I söndags blev det en heldag i stallet. Ett tag var vi alla där samtidigt. Det var jag, Nina, Marie, Johanna, Katarina, Hanna, Carro och Alex. Helt underbart med så mycket folk och rörelse.
Alex skulle fota mig och Nokke till det projektarbete hon håller på med. Jätte skoj! Blev en hel massa bilder och här kommer en första skörd. Stort tack till Alex för att jag får lägga ut hennes fina bilder här.
Alla bilder är copyright Alexandra Sundqvist.2009-05-11: Knashäst!

Hur mycket energi kan det finnas i en häst på 21 år egentligen? Fast matte är ju hur nöjd som helst *blink*
Från knasboll, till världens bästa barnhäst *love*


Det ska böjas i tid, det som krokigt ska bli:2009-05-10: My Precious!

Min, min bara min! *gnuggar händerna*

2009-05-09: Roadtrip (Girlsweekend)
Onsdagkväll förra veckan bar det av. Jag, Katarin och Hanna satte oss i bilen och åkte mot Malmö. Även William var med men han skulle av i Stockholm för att spendera helgen med sin pappa. Onsdagnatt sov i min (läs jobbets) lägenhet på Strandvägen i Stockholm. Trots vägbyggen och en GPS som skrek "gör en laglig U-sväng" så tog vi oss fram. Torsdagmorgon fortsatte resan mot Malmö. 60mil går snabbt att köra med tre pratglada och sjungandes tjejer.
På torsadg eftermiddag kom vi fram till Malmö och Kickan. Vi drog ut på stan på kvällen och slöt upp med min gamla arbetskamrat och fd. granne Hanna och hennes kompisar. Satt i en stor park på gräsmattan och myste och tittade på en jätte fin majbrasa med ljusspel och kör. Oj, vad skoj vi hade.

På fredagen bar det av mot Köpenhamn. Där shopade vi (läs Yvonne...) som tokar, käkade middag på Hard Rock Café och gick på Tivoli. Bodde på hotell i Köpenhamn fredag natt och efter en stor frukost, där alla feta danskar tittade konstigt på min medhavda proteindrink , åkte tillbaka till Malmö för ännu mer shopping. Hanna är ju av förklarliga skäl i jakt på en brudkläning så vi sprang i en massa sådanna butiker. Åt en massa godsaker på ett café och var och handlade i en chokladfabrik.

Tidigt på söndagen åkte vi mot Sundsvall igen och plockade upp William på vägen i Stockholm. Vi hade så himla skoj denna helg och vi måste göra om det riktigt snart!
Här kommer en massa bilder!

The perfekt driver


"Vi har lämnat Sverige!"


Vättern, där jag och Tomas ska cykla nästa år och tydligen ska Katarina åka cykelkärra efter...


Ingen resa utan bilkö


I väntan på bussen


Äntligen påväg


På tåget över till Köpenhamn
Man måste ju ha pengar för att kunna shopa!


Shopaholic...


Blev det förmycker..?


Snyggingarna på Hard Rock


Jag älskar min guacamole!


Gänget gör Tivoli osäkert


The hole gang


Jag och Lilla K


Hmm, no comments...


Påväg tillbaks till Sverige


Oj vad vi shopade


2009-05-06: Nu är jag tillbaks
Efter en långhelg i Malmö och Köpenhamn är jag nu tillbaka i den kalla staden Sundsvall. Bilder från resan och lite mer info kommer inom kort. Fram tills dess kan ni roa er bland mina länkar. Har kommit till lite nya där ;-)

2009-04-29: Ännu fler bilder
Fortsätter på bildtemat, här kommer ridbilderna från fredagen.
Imorse var jag ut till stallet före jobbet. Åket hemmifrån 05.15. Hästarna blev alldeles förvånade när de fick komma ut så tidigt. Efter att jag släppt ut dem stod alla i en klump utanför grinden och kunde inte ens palla iväg sig till höet. Dock tog det väl bara ett par minuter innan de fattade vad som hänt och sedan åt de som hästar ;-)
Tog en underbar ridtur i morgonsolen, red efter vägen och busgalopperade en massa. Nu åker jag och ett par vänner till Malmö och Köpenhamn några dagar, men världens bästa Nina har lovat att ta hand om min Nokkis. Nya uppdateringar kommer när jag är tillbaka.

2009-04-28: Bilder
Fortsätter att lägga in bilder från fredagen. Här kommer lite Online bilder, finns även lite freestyle bilder men de kommer imorgon. Lägger jag in allt på en gång så har jag ju inget kvar att uppdatera med sedan *ler*
När Nokke inte studdsade runt på två ben var han jätte fin! Jag däremot måste bli bättre på att "göra mindre". Det är alltid nyttigt att bli fotad eller filmad man ser på än gång vad som kan bli bättre, men även vad som är bra.
Är väldigt nöjd med den dagen för jag fick "Figur 8" att fungera i trav utan ett endaste försök från Nokkes sida att ta sats och springa förbi mig och på så vis slippa vända runt tunnan.

2009-04-27:Hurra, hurra, hurra!!!
Idag fyller Nokke 21år. Grattis på födelsedagen lilla knasbollen! *love*
En STOR påse morötter väntar...

2009-04-27: Nu är det vår, med allt vad det innebär...
...Som en vårglad och knasig häst till exempel *asg*.
Tomas var urgullig och var med till stallet i fredags och fotade mig och Nokkis när vi tränade. Nokke var mer extrovert än introvert och for runt som ett tort skinn. Oj, vad roligt han hade. Försökte få matte att tappa fattningen med sina lekar men matte börjar lära sig hur hon ska handskas med dem. Förut blev jag "arg" och bestämd, nu skrattar jag åt honom och gör själv det till en lek som jag ser till att "vinna". När jag lyckas utnyttja all denna energi på rätt sätt så gör vi så häftiga saker tilsammans. Fick en hel massa bilder så jag tänkte att jag slänger ut några knasbilder idag och kompletterar med några "seriösa" ridbilder (red AR totalt 5min) och sedan kommer lite fler "fina" träningsbilder imorgon

Fina Pållen:
Birgitta tyckte att jag skulle börja lite med längningarna på Nokke, bara lagom så att han inte får vikten fram på bograrna. Har gått riktigt bra, men ibland trycker jag på lite för mycket *visslar oskyldigt*
Fick en bild på en "längning" i fredags. Jag får glädja mig åt att han sträcker ut frambenet i alla fall. *S* Det är något som han typ aldrig gör. Har bara en bild tidigare då han gör det och den är från galoppbacken. Men denna är på plan!
Tänk att kunna få det i framtiden med vikten på baken och vinklade haser *drömmer*.
Ja, ja här är den fruktansvärt framtunga bilden på min "glasspinne-häst" i alla fall *ler*2009-04-22: Finbesök idag!

Idag fick jag och Nokkis fint besök av Carro och lilla Pegasus. Pegasus behövde busa av sig lite så att han ska kunna vara lugn med Emma. Så han fick helt enkelt springa runt lite på Bittes ridplan och busa av sig lite och OJ vad han sprang. Han hade det super skoj. Hästarna i hagen undrade vad det var för en liten konstig sak i deras paddock *S*.
Det var så roligt att Carro kom och hälsade på och nästa gång ska även Emma (min bästa kompis) få följa med.
Ett par bilder på BusPegasus:

2009-04-20: Dagens citat
"If your horse gets tense, it´s a sign that he dosen´t trust the hand"

-Walter Zettl


Idag börjar Tomas jobba!!! Jippie! *stolt*

2009-04-16: Morgonstud har guld i mun


De flesta som känner mig vet hur otroligt noga jag är med min kost, försöker äta balanserat och bara använda rena råvaror i all min matlagning, bort med e-ämnen, transfetter och socker. Anser att om man ser till att kroppen får det den behöver varje dag, så gör det inget om man äter lite onyttiga saker då och då, men dessa får inte bli en del av den dagliga kosten. Den ska vara nyttig och det onyttiga väljer man att äta på sidan om.
Frukosten ser jag som det viktigast målet av alla och tycker synd om de människor som säger att de inte kan äta på morgonen. För utan frukost kan du aldrig få en fungerande ämnesomsättning och då har man väldigt svårt att få resten av dagens mål att fungera. Det blir lätt att man äter lite extra på kvällen för att man är sugen. Jag har själv märkt av detta de gånger jag slarvat med min frukost.

På bilden ovan kan ni se vad min frukost består av: dinkelgröt med torkade aprikoser och linfrön som serveras med norrländska blåbär och lite mjölk, en matsked kallpressad linfröolja och nu när jag även tar en promenad före frukost en proteindrink. Detta står jag mig sedan på ända fram till lunch men brukar ta en frukt vid 9.30-fikat för att hålla ämnesomsättningen igång.
Vet inte vad jag ville ha sagt med detta inlägg egentligen, skulle kunna pridika kost i flera timmar. Men jag får nöja mig med att säga att frukosten är VIKTIG och att alla ni som läser detta tänker på det och väljer en bra frukost utan en massa socker imorgon *ler stort*

2009-04-15: Glad påsk i efterskott!!


Ja påsken är över och jag hoppas att ni alla har fått ha det riktigt lugnt och skönt. Jag och Tomas var i Ö-vik och åt god mat och slappade. Kom hem på söndagen och på måndagen fortsatte vi ätandet med ännu mer god mat hemma hos mamma och pappa. Oj, oj, oj, jag behöver nog inte äta något mer denna månad *S*.
Bilden ovan föreställer två av totalt 8 äggvärmare som jag sydde till mamma för några år sedan, typ 8 år sedan om jag skulle gissa. Visst är de söta *ler* Såg dem i ett skyltfönster i S-holm och blev helt kär, givetvis var de väldigt dyra och därför valde jag att sy dem själv. För jag kan också pyssla när den sidan väl sätter till *blink* men det är långt mellan gångerna tyvärr.

2009-04-14: Underbara vår!


Visst är det härligt nu när solen värmer, fåglarna sjunger och man har hästhår överallt! Hittade till och med fuxfärgade hår i sängen här om dan och de är definitivt varken mina eller Tomas. Så jag tror jag vet vem den skylldige är... Börjar på N och slutar på okke *ler stort*.
Här kommer en massa mysbilder på mig och Nokkis i vårsolen.Kämpar på med avpälsningen och Nokke njuter:


Väldens bästa solstol!
Vem har sakt att man bara kan sitta av på sidan av hästen?
Detta sätt är mycket roligare!
Även lilla Mirre (numera pandakatten) njöt av vårsolen och även han ser till att minska på sin hårmängde... Så eventuella vita och svarta hår i sängen kan nu också härledas :)
2009-04-08: Tjooohooo!
Knas häst *asg*
Rätt vig för att vara 21 år...


2009-04-07: Utrustning
Tro det eller ej men jag har ju faktiskt en sadel till Nokke *S* som vi försöker använda minst en gång i veckan. Det är en Balance och jag är super nöjd med den! Men efter kursen för Birgitta Järnåker, när jag fick prova Annas Amazonas, så är jag ju sugen på en sådan sadel också. Kommer aldrig sälja min Balance men man kan väl ha två sadlar *ler*
Pasade på att fota sadeln när jag var i stallet förra veckan, kan kanske vara bra ur försäkrings synpunkt. I samma veva blev även alla träns och bett som jag använde fotade.
Har fått lära mig av Torbjörn vikten att variera bett och även hur bra det är att rida mycket bettlöst. På Torbjörns inrådan håller jag även på att byta ut alla bett till gummi, då de sliter mindre på tänderna. Men viktigast av allt är ju trots allt en mjuk hand och en lätt kontakt i tygeln. Jag vill ju att Nokke ska bära sig själv och håller nästan aldrig en kontakt mellan tygel och mun. Kan tygeln hänga är jag nöjd.
Här kommer lite bilder på sadel, träns och bett som jag använder:

Sadel:


Bettlösa tränset:


Repgrimman som använda som ett "natrual hackamore":


Träns med rakt gummerat bett med fasta ringar:


Träns med rakt fullcheck, gummerat:


Islandshästträns med blank stång, gummerad med skumremm:


Träns med tredelat bett och nosgrimma:


Blank stång (11,5):


Rakt gummerat bett med fasta ringar (10,5):


Tredelat bett (11,5):


Som ni kan se försöker jag skala av tränsen så mycket som möjligt, d.v.s. ingen nosgrimma och "onödiga" remmar. Helst skulle jag villa ha islandshästträns till alla bett, men man får ta det man har när man inte är gjord av pengar. Tränset med det tredelade bettet och nosgrimma använder jag väldigt sällan och det är det som anvnds vid eventuella dressyrtävlingar (vilka är väldig få) *ler*.
Jag är glad att kunskapen om bett och dess verkan ökar bland hästägarna i Sverige och att fler förstår vikten med att variera bett ofta. Inte samma bett mer än 2 dagar i rad sa Torbjön till mig och det håller jag fast på. Och sedan MYCKET bettlöst. Nokke blir ju 21år nu i april och han har inte ett spår i munnen efter att ha haft bett. Det är jag mycket stolt över!

2009-04-06: Ny leksak!


Nu har jag investerat i en ny leksak till Nokke. Ska bland annat användas till "draging an objekt". Det vill säga att vi ska kunna dra den med oss när vi rider. Ska bli roligt att prova den! Leksaken består av en fender men ett schackel som jag sedan fäster mitt 22 foots rep i. Ska nog provas redan ikväll.

>> Gästbok >>

Läs gamla "Senaste Nytt":
>> Kvartal 1 2009 >>
>> Kvartal 4 2008 >>
>> Kvartal 3 2008 >>
>> Kvartal 2 2008 >>
>> Kvartal 1 2008 >>
>> 2007 >>


>> Tillbaka till Senaste Nytt >>