2008-09-30: Nokke ridskolehäst på riktigt

Idag gjorde jag något som jag länge drömt om att göra. För många av er kanske det inte är något märkvärdigt men för er som vet vad ekvationen Nokke + transport har gett för summa så förstår ni hur underbart det var för mig idag när jag äntligen kunde ta med min Nokkis på ridlektionen på Kungsnäs, utan att behöva fundera på om vi skulle komma hem eller inte.
Nokke skötte sig exemplariskt, cool lugn, brydde sig inte ett dugg om de andra hästarna, inga problem in genom ridhusdörren och gick som en klocka hela lektionen. Kolsvart var det när vi skulle lasta och åka hem, men det brydde sig inte Nokke om. Det var en så rolig utflykt som vi garanterat kommer göra om snart igen. Johanna tyckte att han var fin och MYCKET välriden och lydig. Tomas filmade, jätte roligt att se efteråt, Nokke såg nästan lite tjock ut om magen på filmen och rund och välmusklad, jätte kul att se!
We are back!!!

2008-09-23: Oj vad tiden går...

Vet inte vad jag vill med detta inlägg egentligen men av någon anledning känner jag att jag måste visa dessa bilder. Nokke blev ju sjuk i november 2007 och första besöket i Uppsala var den 9:e mars 2008. Givetvis hade han behandlas under tiden fram till resan till Uppsala, men det var först där jag fick ALLA svar och det är från den dagen som jag räknar att våran resa mot en frisk Nokke började.
Från november fram till januari tappade Nokke ganska mycket i vikt, sedan började han lägga på sig igen. I mars efter första besöket i Uppsala (då jag visste att han nog skulle bli frisk igen) började jag ta bilder. En varje månad för att följa hans utveckling. Veterinärerna lämnade som besked att jag nog inte kunde räkna med att han skulle få tillbaka så mycket muskler och fett med tanke på ålder. Men det örat lyssnade varken jag eller Nokke på...
Så det är just dessa bilder som jag av någon outgrundlig anledning känner ett behov av att visa. Så här kommer de:

Mars:

April:

Maj:

Juni:

Juli:

September:


2008-09-23: Fullständigt EGO-inlägg

Igår på jobbet pratade Linda om ett personlighetstest som man kunde ta på nätet. Alla hon kände, inklusive henne själv, som hade tagit testet hade det stämt precis på. Jag sa att det inte var någon mening att jag tog något sådan test för alla tester jag tar säger alltid att jag är för smart *ler*.
Linda fortsatte att hävda att det inte var ett sådant typ av test, så jag blev ju nyfiken och blev tvungen att prova, och gissa om jag skrattade när jag fick resultatet.Måste nog hålla med Lind, det stämmer verkligen till 100%!

2008-09-21: En heldag i stallet

Oj, detta kommer att bli ett långt inlägg med en massa bilder :).
Dagen började helt underbart med att Marie bjöd mig och Johanna på frukost. Kl. 09.00 anlände vi till Marie som hade dukat upp den lyxigaste hotellfrukost du kan tänka dig. Det fanns nybakat bröd, fruk o grönsaker, fil o flingor, juice, te, flera pålägg, nybakad sockerkaka och våfflor! Oj, vad vi åt! Givetvis var Mini (Lukas) också med.

Efter den underbara frukosten styrde vi kosan mot stallet. Det var en helt underbar höstdag, solen sken och det var riktigt varmt. Hästarna gick på betet och mådde toppen. Björkana började lite smått skifta i gult.Jag och Johanna tog en underbar ridtur med Nokke och Ojiji. Trots värmen så var hästarna jätte pigga och vi tog några snabba galopper. Sedan anslöt även Marie till stallet. Jag hade lovat att ta hand om Mini så att hon fick rida på plan med Scharino. Även Johanna passade då på att ta Cheyenne på plan och Bitte kom ut hon också och hjälpte tjejerna lite. Lillan sprang runt som ett tort skinn och stämningen var underbar. Med Mini på magen gjorde jag så gott jag kunde för att försöka ta några bilder på Marie och Johanna när de red.Tro det eller ej men även Bitte hoppade upp och red lite på Cheyenne, jag lovade att inte fota henne men jag smög iväg ett par exponeringar i alla fall.Efter all ridning åt vi upp det som var kvar av Maries sockerkaka och drack saft. Släppte tillbaka hästarna på betet och självklart passade Nokke och Ojiji på att rulla sig i den ända lera som fanns i hagen. Oj, vad de såg ut efteråt men så här skönt hade de medans de rullade sig.Det blev en toppen dag i stallet som alla njöt av, värmen och solen var så efterlängtad! Även Mirre njöt allt han kunde.Det var allt för idag, alla bilder från denna dag lägger jag ut på foto.nokke.se så gå gärna in där och kolla.

2008-09-21: Fotosession

Den sista augusti bestämde jag mig för att det var dags att fota Lillan igen. Nu har hon dessutom fått ett namn High Scherina, men jag har valt att fortsätta att kalla henne Lillan. Hade sett ett fält en bit från stallet, så jag och Johanna begav oss dit med Cheyenne och Lillan. Johanna red och Lillan sprang lös. Det var en jätte härlig dag och man kunde känna lukten av höst i luften. Här kommer ett par av bilderna, resten hittar ni på min fotosida foto.nokke.se

2008-09-07: Kurs Birgitta Järnåker

Idag var jag och Nokke på kurs igen för Birgitta. Kursen hölls hemma hos Annika (BroAnda). Det gick jätte bra och Nokke var så fin. Vi lärde oss massor och har en hel del att pilla på med själva nu.
När vi sedan skulle åka hem igen så lastade jag genom att sitta på hjulhuset till transporten. Har bara provat det hemma förut men nu gick det även BORTA! Oj, vad jag blev glad och stolt över min lilla Nokkis. Han gick rakt in, fast det sprang en häst i hagen precis bredvid och en annan höll på att lasta sin häst i närheten. Han är så MED mig nu för tiden och det är så roligt. Nu ska jag se till att boka en lektion för Rosa så att vi kan vidareutveckla det här.
Sara var jätte gullig och tog ett par bilder på mig och Nokke på kursen så jag lägger ut dem här så ni får se. Det blev även ett pass filmat men då jag inte riktigt haft tid att lära mig att lägga in filmerna på datorn så törs jag inte lova när jag kan visa den.2008-08-24: Höst...

Har egentligen inte så mycket att skriva men försöker uppdatera lite.
Sitter här hemma och känner mig så tacksam, kom att tänka på det besked jag fick för över ett halvår sedan och hur det totalt kraschade min tillvaro. Tanken på att måsta förlora någon som man älskar så mycket var outhärdlig, men jag gav inte upp, fann en ängel och nu är allt *peppar peppar* som vanligt igen. Kom på mig själv med att nästan ha glömt bort allt som varit med Nokke och den otroliga resa vi gjort och nu känner jag bara en sådan glädje.
Såg alla hästarna på lägdan igår i kvällsolen, såg hur de blänkte och hur de njöt av gräset, kom att tänka på något Anna sade till mig när det var som tyngst och blev lycklig.
Min fina starka underbara Nokke, mitt allt!!!

Nu på söndag är det dags för kurs igen för Birgitta Järnåker, ska bli så roligt. Jag och Nokke har försökt at träna på de hemläxor vi fick sist och han har varit så himla fin. Som en dröm att rida och jag hoppas att jag aldrig kommer att vakna...2008-08-24: Barelli Games 2008Nu är jag, Tomas och Nokke nyss hemkommna från en helg på Dalpraltiken och The Barelli Games 2008. Det har varit super roligt och Nokke har varit hur duktig som helst! Vi anlände ganska sent på fredagen så då blev det inte mycket gjort men på lördagen drog det hela igång med terrängbanan. Oj, vad roligt det var! Jag och Nokke for runt som två galningar *S* men jag tror att jag var betydligt mer RB än Nokke, man kan tydligt se på bilderna hur med och fokuserad han faktiskt är. Det gick riktigt bra och vi kom på en 3:e plast. På söndagen var det dags för distansloppet och här överraskade Nokke mig verkligen. 1,2 mil längs skogsväg, Tomas sprang med oss!, efter 8km var det puls kontroll och Nokke låg då på låga 56s/m och klarade den galant. Vi kom in på en tid av 75min vilket gav oss 3:e platsen igen, och Nokke var inte ens svettig!
Det var även en lagtävlan och mitt lag (jag, Anita och Sigge) kom 2:a totalt beräknat på båda dagarnas insatser, mina och Nokkes priser ses här ovan.
På lördagen fick Tomas en lektion i PNH av Åsa med en av deras hästar, Tomas var jätte duktig och har nu fått med sig lite material att studera här hemma och jag hoppas att han ska bli riktigt intresserad och "fast". Under tiden ska jag börja projek "Skaffa häst till Tomas" *fniss*.
Sammanfatta har det varit en underbar helg med likasinnande människor och hästar, tänk om man alltid fick ha det så här. Tack alla på Dalpraktiken och alla ni andra som deltog denna helg, jag längtar redan tills vi ses igen!

2008-08-11: Tävlingssäsongen inledd *S*

Igår var jag och Nokke med på en lokal dressyr på SLRF, vi red en LB:1. Nokke var strålande på framridningen, kort och hög i formen och längningarna blev riktigt fina. När det väl var dags att rida upp programet blev stackars Nokke akut bajsnödig (ursäkta språket) och kunde knappt trava. Han kom inte på idén att göra sig av med det som tryckte på utan höll sig allt vad han kunde. Det resulterade i en häst i en mycket trevlig form, lösgjord och mjuk men som inte bjöd framåt *S* Så det blev ju inte de bästa poängen, dock så fick vi 5:or och 6:or ändå. Vi får ta nya tag nästa gång.
Dock uppförde sig Noke igår som en exemplarisk tävlingshäst, lugn, lättlastad och efter tävlingen stod han 30min i transporten och åt hö medans jag betalade och packade ihop våra saker innan hemförd. Så förutom själva ritten är jag jätte nöjd! Tomas kommentar var att Nokke uppförde sig som en ny häst och att jag för en gångs skull var kontaktbar och att all tid inte gick åt till att passaupp en stressad Nokke *S*.

Måste även passa på att berätta om mina och Nokkes framsteg på PNH-fronten. Lastade i förrgår genom att sitta på en tunna 3m på sidan om transporten. Hade Nokke berdvid mig, skickade honom på en volt och sedan in i transporten! Han gick rakt in, gjorde detta 4ggr. Sedan testade jag att sitta på hjulhuset till transporten, samma ska där, rakt in. Å vad duktig han har blivit men jag behöver ett längre rep!

Berättade ju att jag varit till Stöde och fotat här tidigare i veckan och håller nu på att redigera bilderna. Oj vilket jobb. Tror jag valt ut 250st bilder som blev bra och det tar tid att behandla den mängden. I vilket fall så fanns det där en liten shetlandsponny som hette Kosmos, och jag blev fullständigt förälskad. Han följde efter mig i hagen och skulle hela tiden kramas och klia mig i håret. Han ställde sig även framför kameran när jag försökte fota de andra hästarna. Här nedan är ett par bilder på honom, är han inte helt underbar!?2008-08-07: Uppdaterar

Har inte hänt så mycket så därav har jag inte skrivit något, men måste ju skriva lite så jag kan hålla Marie som sitter hemma med Mini uppdaterad ;-).
I tisdags var jag på ett fotouppdrag i Stöde hos en dam som hade en jätte mysig hästgård. De bedrev verksamhet där med bl.a. PNH-kurser. Jätte fina hästar och underbart läge. Så det kan hända att jag och Nokke åker dit på kurs någon gång här framöver.
Nokkes träning sedan kursen för Birgitta har gått strålande, han har verkligen fattat uppgången till trav från skolskritten. Flera gånger har det blivit passage! Fast det orkar han inte mer än några steg, men ändå.
På söndag ska vi tävla är det tänkt, en lokal LB:1 på SLRF. Ska bli roligt men när man inte har haft sadel på över ett år så fungerar inte komunikationen igenom den riktigt lika lätt som utan *S* Igår hade vi ganska stora missförstånd och Nokke hamnar mentalt där han var för 10år sedan och låser sig och blir stressad. Vi tog det lugnt och jag försökte att inte bli frustrerad, det är ju inte hans fel. Vi fick till det skapligt på slutet och avslutade ett par minuter barbacka så att han fick tillbaka lite självförtroende och fick glänsa lite.

Hanteringsbiten går också bättre och bättre! Igår när jag släpte ut Nokke i hagen igen så var hästarna alldeles galna och jätte rädda för något. Märkte det redan när jag tog in Nokke och nu 3h senare var de likadana. Nokke och de andra pojkarna for runt och blåste luft genom näsborrarna. Jag tänkte att jag lägge ut lite hö åt dem så att de får lugna ner sig lite, stackars Scharino var ju alldeles svettig. Jag lade höet berdvid ladan men tydligen så var det där det farliga var. Jag satte mig vid en av högarna och väntade, när Nokke såg mig sitta där tordes han komma ner och ställde sig och åt i högen bredvid min. De andra pojkarna for fortfarande runt. Detta är första gången jag verkligen har känta att Nokke litar mer på mig än de andra hästarna. Att han kunde bli lugn och stå och äta för att jag var lugn, trots att de andra var i upplösningstillstånd. Jag satt med Nokke 30min och han var helt avslappnad men när jag gick därifrån för att åka hem, lämnade han höet, travade ikapp mig och gick i ryggen på mig upp till grinden. Så jag fick helt enkelt flytta höet upp i hagen så att alla kunde äta lite och jag åka hem.

2008-07-31: Rullar på

Allt rullar på och Nokke mår bra. Tydligen har en del svårt att komma in på min gästbok, då deras upplösning gör att länken dit hamnar utanför webbläsarens fönster *skumt*.
Så nu har jag laggt in en länk till Gästboken längst ner här på "Senaste nytt" också. Så nu är det bara att skriva en massa meddelanden till mig!!!

2008-07-26: Lokal dressyr Timrå

I helgen har jag varit med Nina i Timrå och hjälp till då hon tävlat Ojiji och Scharino. Båda skötte sig jätte bra och Ojiji var helt underbar i LA:n!!! Nina den lilla token köpten en påse choklad till mig för att jag hade följt med och hjälp till, jag som bara tyckte det var roligt. Men chokladen var jätte god så den tackar jag så mycket för! Givetvis passade jag på att fota så att Nina skulle få lite bilder. Jag vet själv hur roligt jag tycket det är att ha bilder från när man har varit iväg och gjort något. Bilderna på Nina och hästarna finns på min fotosida men jag lägger ut ett par här också.

2008-07-24: Kurs Birgitta Järnåker

Först måste jag berätta att Nokke mår toppen, det rinner bara lite ur näsan och allt verkar bra *peppar peppar* Idag var vi på kurs för Birgitta Järnåker. Kursen hölls hemma hos Annika (BroAnda). Nokke har ju inte egentligen gjort något seriöst på 9 månader pga av att han under denna tid varit sjuk. Vi har mest skrittat och vilat men han var som en dröm på kursen. Birgitta tyckte att han var jätte fin och att vi pasade ihop och att jag hade en fin känsla när jag red. Jag har nog aldrig hört så många fina ord om mig och min häst på så kort tid någon gång förut *rodnar* Vi fick jobba på att hitta bärkraften genom samling i skritten ner mot skolskritt och sedan därifrån komma upp i trav och då medar jag verkligen upp. Nokke måste vila mer på steget för att kunna vinkla och sänka sig bak och vi hittade det ett par gånger. Sedan red vi en massa skolor i ett mönster med piruetter i och tillslut tog vi piruettvändningen i galopp. Men då Nokke inte riktigt kommmit igång än så finns ju inte styrkan där så det blev en STOR piruett *S*. Men han var så himla fin och lyhörd. Birgitta tyckte att han var en känslig och rörlig häst.
Jag körde Nokke till och från kursen helt själv, det gick jätte bra! Dock testade han lite när jag skulle lasta men det tog nog bara 30sek innan han stod på transporten och det är ju inte lång tid. Dock vill jag ju att han ska gå fram till transporten med spetsade öron och kliva rakt på. Men det kommer när mitt ledarskap är mer befäst. Nu ska jag fortsätt att träna hemma och bygga upp styrkan. Har beställt en ny stång (på Torbjörns inrådan) som är en så kallad "Soft bit" alltså gummiklädd. Denna kommer vara skonsammare mot Nokkes tänder, å jag hoppas den kommer snart.
Tog en massa bilder på kursen, inga på mig dock. Dessa kommer jag lägga ut på min fotosida så fort de är klara. Dock var Angelica jätte snäll och filmade mig och Nokke, så det kanske kommer en filmsnutt från kursen i alla fall.

2008-07-08: Så bar det av igen

Till Uppsala såklart. Nokke fick tillbaka bihåleinflamationen vänster sida ovanför tanden. Jag blev jätte orolig, ringde Ove och Torbjön. Detta var den 26 juni och Nokke blev satt på penicilin igen. Vi fick tid för återbesök i Uppsala hos Torbjörn den 9 juli (snacka om snabbt) för att se efter vad som orsakat detta. Dock verkade Nokke må prima, trots igentäppt bihåla och bula på pannbenet som var extremt känslig för beröring.
Så den 8:e packade jag och Tomas bilen och tog släpet och for med Nokke mot Uppsala igen. Nokke stod som vanlig som ett ljus hela resan och åt till och med upp allt hö jag hade gett honom!!!
Väl frame sent på tisdagskvällen var det samma tjej som de tidigare besöken som jobbade natten på Ulltuna. När jag lastade ur Nokke ur transporten utbrast hon "Nämen är det där Nokke! Gud vad fin han har blivit!" Gissa hur glad jag blev över att höra det!
Nokke gick lugnt in på kliniken, stod som ett ljus när jag "klädde av" honom och gick lugnt in i "sin" box. Märks att han har blivit en stammis där nu. Han fick säkert minst 8kg hö och morgonen dagen efter hade han ätit upp nästan allt! Jag och Tomas bodde på vandrarhem denna gången, riktigt mysigt.
Onsdagmorgon kom och jag var jätte nervös dock blev jag lugnare när Torbjörn kom för han är så skalig i sitt sätt och ser alltid möjligheterna. Nokke gick självmant in i behandlingsrummet, upp och in i den lilla spiltan och lade sitt huvud på kudden *S*. Precis som för att säga "nu kör vi". Även denna gång hade han vilopuls och det är ju toppen, inge introvert där inte. Tanden med lagning såg jätte bra ut, tack o lov. Anledningen till bihåleinflamationen är dock ännu okänd men det finns tre möjliga senario. Det ena är så enkelt att han slagit i huvudet i något, detta klara hans redan skadade slemhinna i bihålan inte av och den lokala "irritationen" (som Torbjörn kallade den) uppkom. Eller så (vilket är vanligt) blev kanalen för avrining från bihålan igentäppt. Tidigare har det ju kunnat rinna både ut ur näsan och ut ur tanden men nu är ju tanden lagad och trycket ut från bihålan blev för stort för den lilla naturliga kanal som finns. Den blev igensatt och där av problematiken i bihålan. Sista möjligheten är att det sitter en liten växtpartikel kvar i bihålan. Denna kommer i sådanna fall antagligen behövs opereras bort.
Så det Torbjörn gjorde var att borra lite i lagninen för att se att den var hel och fin och det var den. Sedan så är det bara för oss att avvakta nu och hoppas att det inte kommer tillbaka. Gör det det så kommer vi prova med medicin först, en avsvällande sort som ska hjälpa bihålan att läka. På en unghäst tar det ca 3år för en bihåla i samma skick som Nokkes att läka, så då kan ni ju förstå hur lång tid det kommer ta på en häst på 20år.
Efter behandlingen fick Nokke sova av sig allt lugnande och jag och Tomas for in till Uppsala och åt. Det var helt underbart väder och Uppsalastad är så VACKER! Efter maten bar det av hemåt igen. Nokke var ganska lätt att lasta, han testade mitt ledarskap lite (dock med öronen framåt hela tiden) men gick sedan snällt in. Stod igen som ett ljus hela vägen man kan verkligen inte ha en bättre passagerare där bak. Nedan kommer någr bilder från resan (tagna med Tomas mobil) den sista är på en nyss hemkommen hungrig och nöjd Nokke som fick gå ett tag på gräsmattan som belöning!
Tack till Torbjörn med personal samt alla inblandade på Ulltuna för allt ni gör för oss, vi skulle inte vara här idag utan er!!!

2008-07-07: PNH

Ett par bilder på mig och Nokke när vi tränar. På bilderna flytter jag hans bakdel. Vi har börjat att träna lite "freestyle" nu och det går riktigt bra. Jag känner inte riktigt igen min häst längre (till det positiva) han är en helt ny individ, trygg, nyfiken och vill prova nya saker. Istället för att bli osäker och frusterad när han inte förstå så försöker han gissa sig till vad jag menar istället. Han är helt UNDERBAR!
2008-07-07: Här kommer bilderna på Lillan

Hon växer som ett ogräs och blir allt finare för varje dag som går.
2008-07-07: Heldag i stallet

Idag spenderade jag nästan hela dagen i stallet, fotade Lillan, Nina och Scharino och sedan var Nina en ängel och fotade mig och Nokke när vi red med halsring. De flesta bilderna från denna dag ligger på min foto sida, men jag lägger ut några här också såklart.
2008-07-06: Mer bilder på "Lillan"

Här kommer ett par bilder till på det lilla underverket. Tyvärr började det spöregna precis när vi släpte ut dem, men men.
2008-07-05: Mina bilder

Har skaffat mig en sida för bildvisning, kommer att fylla på med album allt efter jag får tid. Just nu finner ni en massa mer bilder på det lilla fölet där. http://foto.nokke.se

2008-07-05: Välkommen till världen!

Fredag morgon kl. 03.00 kom en liten ny häst till världen. Vi hade väntat läng och försökt övertala Cheyenne att det var dags, men hon lät oss vänt. Men som de säger, den som väntar på något gott väntar aldrig förlänge. Och tillslut kom hon, det sötaste lilla stoföl du kan tänka dig. Långbent och elegant med de sötast hovar. En liten fuxdam med fyra vita, bläs och ett jädrans humör.
Nina tycker hon är lik Ojiji men jag ser en liten Nokke, Bitte är opartisk och säger att hon ser ut som en blandning av dem båda.

>> Gästbok >>

>> Vidare till aktuella nyheter 2008 >>